Fundacija Alenke Gabrič

Ko smo leta 2009 stopili na pot delovanja fundacije in ji začrtali poslanstvo, smo se zavedali, da je na področju sedmih občin našega območja, to so: Kočevje, Kostel, Osilnica, Ribnica, Sodražica, Loški Potok in Velike Lašče veliko mladih, ki s svojo nadarjenostjo močno izstopajo iz povprečja. Čutili smo, da je naša rotarijska dolžnost, da jim na poti do uresničitve svojih, tako izobraževalnih kot poklicnih načrtov, pomagamo – ne le moralno, temveč tudi finančno.

Rotary Klub Kočevje
Rotary Klub Kočevje

Tako je ROTARY KLUB KOČEVJE leta 2009 ustanovil fundacijo za štipendiranje nadarjenih dijakov in študentov in jo poimenoval po pokojni predsednici mag. Alenki Gabrič, pedagoginji in profesorici kemije na kočevski gimnaziji, ki je veliko in rada delala z mladimi. Fundacija omogoča nadarjenim dijakom in študentom občin Kočevje, Kostel, Osilnica, Ribnice, Sodražica, Loški Potok in Velike Lašče, ki so uspešni tudi na izven študijskih dejavnostih, moralno in finančno pomoč pri študiju, pri izvedbi raziskovalnih in pilotskih projektov ter pri projektih medkulturnega dialoga. Fundacija je dne 9. 12. 2022 pridobila status nevladne organizacije v javnem interesu za delo na področju vzgoje in izobraževanja.

Fundacija se zavzema za naslednje vrednote:

  • poleg študijske odličnosti ceni osebno motivacijo za kreativne pristope,
  • krepi medkulturni dialog kot učinkovito pot do svetovne uspešnosti,
  • prizadevanje za družbo vključevanja in vzajemnega spoštovanja.

Fundacija je v študijskih letih 2009 – 2024, na podlagi javnih razpisov, podelila za preko 90.000 EUR botrstev za mlade glasbenike in štipendij nadarjenim dijakom in študentom.

Rotary Klub Kočevje

Peter Movrin ml., modni oblikovalec

Peter Movrin ml.,
modni oblikovalec

»Zame je bila pomoč fundacije eden izmed odločilnih dejavnikov, da sem lahko tistega leta podaljšal bivanje v Londonu, dobil naročilo za modno hišo Alexander McQueen in bil tako v pravem času na pravem mestu.« Tako pravi Peter Movrin, eden najbolj nadarjenih slovenskih modnih oblikovalcev, katerega kreacije nosita celo pevka Lady GaGa in Beyonce in je uvrščen med 40 največjih svetovnih talentov modnega oblikovanja.

Rotary Klub Kočevje

mag. Mojca Delač, univ.dipl.pol.

mag. Mojca Delač,
univ.dipl.pol.

Počaščena in vesela sem, da je Rotary Klub Kočevje s štipendijo iz sklada mag. Alenke Gabrič prepoznal moj potencial, podprl moj magistrski študij socialne psihologije v Veliki Britaniji ter izkazal zanimanje za moje raziskovanje. Še več kot denarna pomoč, ki je pri tovrstnem akademskem raziskovanju še kako pomembna in dobrodošla, pa je pomembno tudi zavedanje, da nekomu iz lokalne, domače skupnosti, ni vseeno. Vse to nesporno daje dodaten zagon, hkrati pa odgovornost in dodatno energijo za prihodnje izzive”.

Rotary Klub Kočevje

dr. Vladimir Prebilič, član Upravnega odbora fundacije

dr. Vladimir Prebilič,
član Upravnega odbora fundacije

Kot župan občine, kjer še predobro vemo, kaj pomeni socialna stiska, moram poudariti zavezanost Rotary kluba Kočevje humanitarizmu in zavedanju, da zgolj odgovorno ravnanje v lokalnem okolju oblikuje medsebojno povezano družbo, kjer si znamo in zmoremo medsebojno prisluhniti in si pomagati, zavedajoč, da se lahko v turbulentnem času tudi sami znajdemo v razmerah, kjer bomo pomoč potrebovali. Zato želim Rotarijcem vse dobro in naj ostanejo zavezani tistim vrednotam in dejanjem, ki vsem nam pomaga oblikovati boljše razmere za življenje tu, kjer smo doma.