ODKRITJE ROTARIJSKEGA OBELEŽJA »MUZIN SPEV«

Rotary klub Kočevje je v petek, 21. 6. 2024, v prenovljenem Parku Kajuhovo naselje v Kočevju, ob prisotnosti guvernerja Distrikta 1912 Miroslava Štrausa ter številnih Rotarijcev in gostov, slovesno odkrili rotarijsko obeležje »MUZIN SPEV«.

V Rotary klubu Kočevje smo se že v času predsedovanja nedavno preminulega prijatelja Branka Merharja pred tremi leti odločili, da postavimo novo rotarijsko obeležje, saj je obstoječega že močno načel zob časa. K iskanju pravega pristopa smo povabili domačega umetnika, akademskega kiparja mag. Marka Glavača, ki je ustvarjalec na področju novomedijske umetnosti.

Zasnovo obeležja predstavlja rotarijska skulptura »MUZIN SPEV«, novomedijski objekt, kar pomeni, da klasično likovno delo nadgrajuje še področje informatike, elektrotehnike in glasbe z avdio računalniškimi resursi. Podnožje skulpture predstavlja krog, ki je temeljna likovna prvina in popolna oblika. Iz njega izhajajo nosilci iz kočevskega kamna in jekla za uprizoritev zobnikov kot simbola Rotarijcev. Oba simbolno povezuje tako imenovani kamniti »mobile« v organski obliki, izklesan iz makedonskega marmorja. Le ta se vrti okoli svoje osi levo – desno in simbolizira začetek nečesa novega, kar svet nedvomno potrebuje.

Rotarijci smo to idejo prepoznali in se z njo poenotili. Po treh letih prizadevanj smo končno z izgradnjo prišli do trenutka, ko lahko rečemo, da smo mestu Kočevje in tudi širše podarili nekaj, kar bo kraj obogatilo. Hkrati si želimo, da bi okolje obeležje sprejelo kot simbol prizadevanja Rotarijcev za spreminjanje človeku bolj prijazne družbe in kot pomnik na to, kar smo in bomo še dobrega storili za skupnost. Izgradnjo obeležja so omogočila številna domača podjetja in posamezniki, za kar smo jim Rotarijci iskreno hvaležni.

Dogodek so obogatili mladi glasbeniki. Frano Živković, uspešen reški glasbenik, ki je pri svojih 19 letih prejel nagrado Horizont za najboljšega mladega fingerpickerja v Ameriki, je očaral občinstvo s svojo virtuoznostjo. Poleg njega je nastopil tudi godalni trio, ki ga sestavljajo Sofija Schuster, Anabela Šincek in Ana Kapš, pod mentorstvom Petre Božič. Trio je na Mednarodnem glasbenem tekmovanju Tartini 2024 osvojil 1. mesto v komorni skupini.

Prijetno otvoritev so člani Rotary kluba nadaljevali v družbi rotarijskih prijateljev in gostov s primopredajo predsedniške verige. Predsednik Alojz Ivančič je predsedniško verigo za vodenje kluba v letu 2024-2025 predal Franciju Rupniku.

Iskrena hvala vsem, ki so pripomogli k izvedbi tega izjemnega dogodka.